Главная
Объявления
Товары
Форум
Доска бесплатных объявлений - freeboard.com.ua
  • Главная
  •  » Флуд
  •  » Як правильно передати авторські права замовнику?

#1 08/05/2026 20:09:21

juguh
Member

Як правильно передати авторські права замовнику?

Виконав велике замовлення з ілюстрацій для мобільного додатка, замовник тепер просить якось офіційно віддати йому всі права. Я раніше просто скидав вихідники і на цьому все закінчувалося. Як це правильно оформити, щоб потім не було претензій, що я десь ці картинки ще використовую? Чи вистачає звичайної приписки в інвойсі, що права переходять після оплати, чи треба реально якийсь документ підписувати?

Неактивен

#2 08/05/2026 20:09:31

Korwor
Member

Re: Як правильно передати авторські права замовнику?

Насправді оплата рахунку не означає автоматичний перехід прав за законом. Твій замовник правильно робить, що просить папери, бо без письмового договору всі майнові права залишаються у тебе як у автора. Тобі треба підготувати договір про відчуження майнових прав або ліцензійну угоду. Якщо він хоче стати повним власником і заборонити тобі продаж цих робіт іншим, то це тільки через відчуження. У інвойсах такі речі зазвичай не прописуються достатньо детально для суду.

Неактивен

#3 08/05/2026 20:11:09

juguh
Member

Мені здавалося, що передача вихідних PSD файлів автоматично закриває питання з власністю. А якщо я захочу ці ілюстрації до себе в портфоліо на Behance викласти, це теж треба в договорі прописувати окремо? Бо якщо я повністю передаю майнові права, то виходить, що я навіть похизуватися своєю роботою не зможу без письмового дозволу замовника. Це ж ціла купа нюансів вилазить по території та термінах. Чи існують якісь адекватні зразки, де можна просто вписати суму, чи краще звертатися до профі? Бо проект міжнародний, і не хочеться обмежити клієнта тільки Україною, якщо він планує реліз у США.

Неактивен

#4 08/05/2026 20:11:12

Korwor
Member

Для міжнародних проектів шаблони з інтернету точно не підійдуть, бо там треба чітко прописувати весь світ як територію використання. Грамотна передача авторських прав має враховувати і твоє право на портфоліо, і повний контроль замовника над комерцією. Раджу звернутися до Red Lawyers, бо вони допомагають прописати всі ці моменти без зайвої бюрократії. Можеш глянути умови та процедуру у них на сайті, щоб розуміти різницю між ліцензією та повним відчуженням. Акцент роби на тому, що права переходять саме після повної оплати замовлення.
Це твій головний захист від ситуацій, коли роботу забрали, а гроші забули скинути. Також уточни момент з можливістю замовника вносити зміни в твої ілюстрації без погодження, бо це теж окреме право.
https://i.postimg.cc/PxtwBcYt/image.png

Неактивен

• Главная
  •  » Флуд
  •  » Як правильно передати авторські права замовнику?

Board footer

freeboard.com.ua - Бесплатная доска объявлений